TU Delft Beeldbank
Home · About · Disclaimer ·

Bijenjaar: Tentoonstelling Bijen, Botanische tuin TU Delft, 10 juni - 26 oktober 2012

Attachments

These file attachments have been under embargo and were made available to the public after the embargo was lifted on 2023-06.

Author: Van der Meijden, L.A.
Town: Delft
Faculty:Applied Sciences
Type:image
Date:2012-06
Embargo lifted:2023-06
Material:Poster
Keywords: Bijen · bijenjaar · levenscyclus · solitaire bijen · honingbijen · hommels · imkers · honing · zwermen · winterslaap
Rights: (c) Botanische Tuin TU Delft

Abstract

Bijen komen voor op ieder continent, met uitzondering van Antarctica. Bij alle volken en door alle tijden heen vind je ze terug. In rotstekeningen, in de mondelinge overlevering en in de litteratuur. Altijd al stonden ze in hoog aanzien door hun honing en door de sfeer van mysterie die hen omgeeft. Hieronder een kleine greep uit het overvloedige materiaal, het meeste van Europese origine.

De levenscyclus van solitaire bijen en honingbijen is zeer verschillend. Alle vrouwelijke exemplaren van solitaire bijen leggen enkele eitjes. Elk eitje wordt samen met wat voedsel ingesloten in een cel. In datzelfde jaar sterft de oude bij. Uit zo’n cel komt na de winter een jonge bij tevoorschijn. Hommels doen het anders. Bij hen overwintert de bevruchte koningin. In het voorjaar begint ze haar eitjes te leggen en verzamelt ze een volk om zich heen. De honingbij overwintert als volk in een tros in aantallen van 10.000 tot 15.000 met, in het midden daarvan, de bevruchte koningin die na de winter haar eitjes begint te leggen.

Content Viewer